Ramazan ayı yaklaşıyor: Sofraların baş tacı hurmanın faydalarını biliyor musunuz? Hurma nedir? Hurmanın zararları neler?

Hurma genelde çok sevilen bir besin. Ramazan aylarında, iftarlarda görmeye alışkın olduğumuz hurma, bilinmeyen yönlere sahip, oldukça besleyici ve sağlıklı bir yiyecek. Peki hurma nerelerde yetişir? Hurmanın bilinmeyen faydaları neler? Doğru şekilde tüketilen hurma sağlığa nasıl bir katkıda bulunur? Hurmanın nasıl saklanması gerekir?

Hurma nedir, nerede yetiştirilir?

Hurma, palmiyegiller familyasından. Hindistan cevizi gibi bir çeşit palmiye olan verimli hurma ağaçları, 30 metreye kadar uzayabiliyor. Ağacın üzerinde bağ halinde yetişen hurma meyveleri, yüksek besleyici değerleri ile insanlık tarihinin en kadim besinlerinden. Sıcak iklimlerde yetişen ve Arabistan’la özdeşleşen hurma, taze hurma ve hurma kurusu olarak tüketilir. Taze haliyle altın sarısı renkli ve dış yüzeyi daha pürüzsüz olan hurma meyvesi, Türkiye’de tazesinden ziyade kurusuyla tanınıyor.

Hurma ağacı, sıcak ve kurak iklimleri sever. Meyve Arap Yarımadası ile birlikte çöl ikliminin görüldüğü Kuzey Afrika ve Orta Doğu sahasında büyük bahçelerde yetiştirilir. Türkiye’de daha düşük sıcaklıklar isteyen türleri Akdeniz ve Kıbrıs çevrelerinde yetişir. Hurma, yetiştirme sürecinde sabır isteyen bir meyve. Yetişkin ağaçlar erkek ve dişi olarak tıpkı insan gibi ayrılır. Eril ve dişil olarak değişen ağaçlar dölleme yöntemi ile meyve verir.

Hurmanın faydaları neler?

Demir kaynağı ve antioksidan olan kuru hurma, çeşitli hastalıklar için tüketilebilecek doğal bir ürün. Yüksek besleyici değerleri ile tansiyonu dengeleyen hurma, kolesterol içermediği için kalp dostu besinlerden biri. A ve B vitaminleri ile hafızanın güçlenmesini destekler ve hafıza kaybının önlenmesine karşı faydalı olabilir. Hurmanın beyne faydaları sayesinde Alzheimer gibi rahatsızlıklara karşı önlem alınabilir. Hurmanın bilimsel faydaları sindirim sistemi üzerinde etkilidir.

1. Antioksidan yönünden güçlüdür

Hurma çok güçlü bir antioksidan. Vücudu temizleyip arındırır ve kalp-damar tıkanıklarına çok iyi geliyor. Tıkanıkları önlemesi yoluyla, kalp sağlığın koruyor. Antioksidan içeren diğer meyveler çürüyünce bu özelliğini kaybetse de, hurmanın içerisinde yer alan antioksidanlar zamanla yok olmaz, daha da güçlenir. Hurmaları soğuk saklamak bu aşamada önemlidir.

2. Kolesterolü dengeler

Sağlıklı bir ömür için hurma tüketimine önem verilmeli. Bedeni baştan ayağa arındıran hurmanın kolesterol dengeleyen bir özelliği de var.

3. Beyin sağlığına iyi gelir

Hurmanın etkisi kemik hücrelerinden beyne kadar ulaşır. Vitamin ve mineral desteğiyle iskelet sisteminin direncini artırır. B vitamini beyin işlevlerine destek olur. Hafızayı güçlendiren hurma, bir tür hafıza sorunu olan Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesi için önemli bir gıda. Beyin hücrelerinde gelişen çeşitli zararlara da olumlu yönde etki ediyor. Hurmanın beyne faydaları sayesinde beyinde oluşan hasarların giderilmesi daha kolay oluyor.

4. Kanser riski ile savaşabilir

Antioksidan bakımından önemli bir gıda olan hurma, kansere karşı etkili bir savunma mekanizması geliştiriyor. Düzenli şekilde hurma tüketen insanların kansere yakalanma riski, hurma tüketmeyen insanlara oranla daha az oluyor. Hurmanın özellikle etkili olduğu kanser türlerininse rahim, kolon ve göğüs kanseri olduğu belirtiliyor.

5. Şekeri dengeliyor

Şekerli bir gıda olan hurma, glikoz içermiyor. Hatta tam aksine yararlı şeker türü olarak bilinen hurma, vücudun şeker seviyesini dengeleyici özelliğe sahip. Bu sayede vücuda enerji veriyor. Aynı zamanda şeker ihtiyacını da karşılıyor.

Yaşınıza ve kilonuza göre hurma miktarını ayarlayabilirsiniz. Ancak şeker değeriniz çok yüksekse ölçülü olmanızda fayda var. Hurmanın bilimseler faydaları arasında olan şekeri dengeleme özelliği sayesinde, ramazan ayı boyunca suyla açılan oruçlarda düşen şekerin toparlanması da kolaylaşıyor.

6. Cildi iyileştirebilir

İçinde C vitamini olan hurmanın cilde faydaları sayesinde cilt nemleniyor ve kırışıklık oluşumu yavaşlıyor.

7. Göz sağlığına faydalı

Göz sağlığı için besinlerden alınması gereken A vitamini hurmada yüksek oranda bulunuyor. Hurma, gözde yer alan sinirleri koruma görevi üstleniyor. Düzenli olarak hurma tüketmek, gözde yaşanan problemleri azaltıcı bir etki sunuyor. Hurmanın göze faydaları çekirdeğinden de elde edilebilir. Hurma yemenin faydaları sayesinde ileri yaşta oluşabilecek göz hastalıklarının önüne geçebilirsiniz. Göz tansiyonuna da iyi gelir.

8. Kansızlığı giderir

Anemi olarak bilinen kansızlık rahatsızlığının sebebi, vücuttaki demir eksikliği. Çocuk gelişimi ya da anemi gibi rahatsızlık durumlarında hurma doğal bir demir kaynağı olarak kullanılıyor. İçerisinde bulunan yüksek orandaki demir sayesinde, günlük demir ihtiyacını karşıladığı söylenen hurma, neredeyse doğal bir ilaç görevini üstleniyor.

9. Stres ve yorgunluğu azaltır

Hurmanın içerdiği bazı vitaminler sayesinde, sinir sistemine iyi geldiği kanıtlanmış durumda. Hem magnezyum hem de B6 vitamini bakımından zengin olan hurma, bu özelliğiyle sinir sistemini güçlendirme etkisine sahip.

10. Astım ve öksürüğü kesebilir

Kuru hurma, astım ve kuru öksürüğe iyi gelebilir.

11. Sindirim sistemine iyi gelir

Hurma, 100 gramında yaklaşık 7 gram lif bulundurur. Lifli yapısıyla sindirimi düzenler. Hemoroit, kolon ve kolit kanser riskleri düzenli hurma tüketimi ile en aza inebilir.

12. Doğal tatlandırıcıdır

Yapısındaki fruktoz sayesinde doğal bir tatlandırıcı olan hurmanın besin değeri, diyetlerde de tatlı ihtiyacının karşılanabilmesi için uygun.

13. Hamilelikte de faydalı

Hurma folik asit içeren bir meyve ve folik asit, hamilelik süresince anne ve bebek sağlığı için gerekli. Bebeğin beyin gelişimine, annenin daha kolay doğum yapmasına yardımcı olur. Riskli hamileliklerde ise doktora danışarak tüketmekte fayda var.

14. Mikrop ve enfeksiyonlara karşı

Hurmanın besin değerleri arasında A ve C vitamini miktarı söz konusu. Yaş veya kuru hurma, vücudu mikroplara karşı daha dayanıklı hale getirir, bağışıklığı güçlendirir. Selenyum ve magnezyum mineralleri ile enfeksiyon riskine karşı doğal bir koruyucu.

15. Kemikleri daha dayanıklı hale getirir

Kemik sağlığı üzerinde etkili olan hurma, kalsiyum ve fosfat açısından zengin. Kemik yapısındaki bozulmalara bağlı kemik erimesi, kemik yumuşaması gibi hastalıklar üzerinde etkili olabilir.

16. Bağırsaklara iyi gelir

Hurma lif bakımından zengindir ve boşaltım sistemi sağlığına iyi gelir. Özellikle yemekten sonra hurma yemek boşaltımı rahatlatır. Aç karnına hurma yiyerek bağırsak parazitlerinden daha kolay arınabilirsiniz.

17. Enerji verir

Spor ve doğal beslenme ile yaşam kalitesini yükseltmek isteyenler için hurma, doğal ve sağlıklı bir tatlı olarak da tercih edilen besinler arasında. Hurma ile enerji almak mümkün.

Hurma nasıl saklanır?

Sıcak yaz aylarında buzdolabının arka kısımlarında saklanması uygun olan hurma, hava almayacak şekilde sıcaklığın çok yüksek olmadığı ortamlarda muhafaza edilebilir. Yaş hurmayı muhafaza etmek ise biraz daha titizlik ister. Taze haliyle çürümeye oldukça elverişli olan besin, paketlenerek dondurucuda saklanır.

Tüketileceği zaman ise sadece gerektiği kadarını çıkarmak gerekir. Yaş hurmaları suyun altında yıkamak yerine ıslak bir peçete ile silerek temizlemek yeterli olur.

Hurmanın zararları ve yan etkileri neler?

Sağlıklı kişiler, hurmayı doğru tükettiğinde herhangi bir yan etki ile karşılaşmaz. Fakat şekerli yapısı ile hurmanın diyabet hastaları için aşırı tüketimi zararlı. Hızlıca kana karışarak yağlanmaya neden olabileceği için kilo problemi olanlar doğru oranda almalı. Fazla tüketildiğinde baş ağrısı yapabilen ve dalağa zarar verebilen meyveyi, bilinçli tüketerek şekere dur diyebilirsiniz.

Tükettiğiniz hurma size çok şekerli geldiyse 1-2 adetten fazla tüketmemelisiniz. Ayrıca hurma yedikten sonra bol su içerek şeker tadını damağınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Hurmanın şeker oranı yüksek olduğu için ölçülü tüketmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir