Dikkat aranıyor! Ölüm müteahhitleri sırra kadem bastı
4 mins read

Dikkat aranıyor! Ölüm müteahhitleri sırra kadem bastı

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul  – Yıkılan binaların bazılarının, sonradan kolonun kesildiği, bazılarının yönetmeliğe uygun yapılmadığı, bazılarında malzeme çalındığı, bazılarının imar affından yararlandığı tespit edildi. Haklarında soruşturma başlatılan birçok müteahhit, depremden sonra kaçmaya çalışırken yakalandı. Son yakalanan isim de yüzlerce kişinin can verdiği Antakya’daki Emlak Bank Konutları’nın müteahhidi Mehmet Özat’tı.  

Ankara’da bir AVM’de gezerken kendisini tanıyan kadınlar tarafından yakalanıp polise teslim edilen Özat tutuklandı. Ancak bazı müteahhitler hala kaçak. İşte o firari lerden bazıları.  

6 apartmanı yıkıldı 

Antakya’da inşa ettiği konutları ‘En iyi teknoloji, en iyi malzeme’ reklamıyla pazarlayan Özburak İnşaat tarafından yapılan her 4 binadan biri yıkıldı. Yüzlerce kişiye mezar olan bu apartmanların birçoğunun 2010 yılı sonrasında yapıldı. Depremden hemen sonra Hikmet Günsay ve ailesinin kaçtığı öğrenildi. Günsay’ın yaptığı apartmanlardan biri Alev Demirok ve ailesinin oturduğu apartmandı. Depremde 11 yaşındaki Ali Armaç’ı kaybeden Alev Demirok, günlerce enkaz başında ağlayıp, “Meğer 5 milyon liraya mezar almışız’ diye isyan edip, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştü. Demirok, “Ne olur bulup adalete teslim edin” dediği Soylu’dan “Nerede olursa olsun getireceğim onu” yanıtını aldı.  

Site sahibini suçladı 

Depremlerde 106 kişinin yaşamını yitirdiği Hatay’daki Farklı Yaşam Rende Sitesi’nin müteahhidi Fevzi Yılmaz da arananlar listesinde. Kaçak müteahhide ait internet sitesinde ise depremden sonra hakkındaki suçlamalara yönelik yaptığı açıklama hala duruyor. Yılmaz, yıkılan blokların sahibi Rende ailesinin projeye aykırı tadilat yaparak kolonlara zarar verdiği suçlamasında bulunmuştu. Gözaltına alınan site sahibi Arif Sami Rende, yaş haddinden serbest bırakılıp tekrar tutuklanırken, Rende’nin oğlu Sedat Rende’nin, “Yıkılan iki blokta statik hesabında yanlışlık oldu. Müteahhitlikteki ilk yıllarımızdı, fark edemedik” dediği belirtilmişti. 

Baba ve kız kaçtı 

Adana’daki 16 katlı Sami Bey Apartmanı 40 kişinin mezarı olurken müteahhitleri Abdullah Aybaba ve kızı Eda Aybaba Çelik kayıplara karıştı. Firari baba-kız hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde kurulan Deprem Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma temmuzda tamamlandı. Sanıklar için “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame kabul edildi. 

Kahramanmaraş’ta yıkılan 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı soruşturmasında, kolonu kesildiği tespit edilen zemin kattaki pastanenin iç mekân tasarımcısı Ertan Danacı (51), ‘olası kasıtla kasten öldürme’ suçundan tutuklandı. Asli kusurlu olarak gösterilen ve haklarında taksirle ölüme neden olma suçundan tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılan pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu (57) ile Mustafa Pekel (51) firar etti. 

İsias Otel iddianamesi kabul edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, KKTC’li sporcuların da aralarında bulunduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel’le ilgili iddianame, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede beşi tutuklu 11 şüphelinin “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan, alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle 22 yıl 5 aya kadar cezalandırılmaları isteniyor. İlk duruşma 3 Ocak 2024’te yapılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir